PAZITE ŠTA JEDETE: DVANAEST OSOBA ZAVRŠILO U BOLNICI NAKON ŠTO SU POJELI OTROVANE SARDINE
Dvanaest osoba završilo je u bolnici nakon što su u jednom francuskom restoranu pojeli otrovane saradine.
Prema pisanju medija, otrovani su prevezeni u bolnicu u Bordeauxu a došlo je do ozbiljne neurološke bolesti odnosno botulizma jer hrana nije bila pravilno čuvana. Od 12 otrovanih pet je na respiratoru.
Prema prvim informacijama iz istrage radi se o američkim, irskim i kanadskim turistima koji su odlučili jesti u vinskom baru Tchin Tchin između 4. i 10. septembra.
Botulizam je smrtonosan u pet do deset posto slučajeva zbog toksina kojeg stvara bakterija Clostridium botulinum, a koji se može pojaviti kada konzervirana hrana nije dovoljno sterilizirana.
Može uzrokovati paralizu mišića koja traje nekoliko sedmica, a najneposrednija opasnost proizlazi iz zahvaćenih dišnih mišića.