Dali rok i prekršili: Ništa od Zakona o zabrani pušenja u FBiH


Kako su Vijesti.ba već pisale uskoro ističe rok za period prilagodbe propisan u ‘zakonu  o zabrani pušenja’ na području Federacije BiH.

Ipak, Ministarstva zdravstva FBiH, iako je to najavilo, još nije uradilo prijedlog pravilnika o usloima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzeća od zabrane pušenja. Tek nakon toga će prijedlog pravilnika biti objavljen na internetskoj stranici Federalnog ministarstva zdravstva kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje, a nakon obavljenih javnih konsultacija, pravilnik će biti upućen na objavu u Službenim novinama FBiH.

 

Naime, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje FBiH, je stupio na snagu u maju prošle godine. Potom je primjena zakona stupila na snagu u maju ove godine, s tim da je dat rok od šest mjeseci za prilagodbu – koji se odnosi na ustanove, preduzeća i druga pravna lica. Taj rok ističe u novembru.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, Amir Hadžić za Vijesti.ba kaže da je, prije svega, taj zakon propisan od strane EU za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

 

– I šta znači što je Federacija donijela taj zakon, a nisu ga donijeli RS i Distrikt Brčko, pita Hadžić.

Druga bitna stvar su „javni prostori“. Šta uopće znači javni prostor?

– Kad smo kod advokata, brijača, na trafici ili bilo gdje, sve su to javni prostori. I takvih prostora na području Federacije ima preko 100.000. To je ogroman broj i na kraju će se sve svesti na Kanton Sarajevo, koji će služiti kao reper, dok će svi ostali biti pošteđeni, kaže Hadžić.

On je skeptičan i u pogledu mogućnosti da pomenuti zakon “zaživi u punom kapacitetu“.

– U tim nekim mogućim izmjenama je dozvoljeno pojedinim prostorima da se opredijele kao prostori za pušače ili nepušače, a dok to kod nas nije još zaživjelo. Podsjetimo, kod nas su u zadnjih dvadeset godina mnogi samoinicijativno otvarali prostor za nepušače u svojim objektima, i nismo čekali zakon, kaže on.

Dodaje da ima osjećaj da su “neki zakoni doneseni samo radi statistike”.

– Mi radili, mi glasali, mi donijeli. A niko ne gleda kakav je to zakon, kaže Hadžić.

Dotakao se i mogućeg donošenja novih podzakonskih akata.

– Nama je poznato da Federalno ministarstvo zdravstva radi na podzakonskim aktima, ali valjda bi trebali iz ministarstva kontaktirati i pitati udruženja, asocijacije i ostale, jer nas ti podzakonski akti dotiču, ali niko nas nije kontaktirao. Isto tako je bilo i kada je zakon usvojen, nama su govorili da je to dobro po nas, ali niko nas nije pitao šta je dobro za nas, ističe.

Dodaje da im trebaju smjernice u kojim uslovima mogu da funkcionišu a to su upravo podzakonski akti koje radi Ministarstvo bez da se konsultuju oni kojih se direktno tiče i struka.