Kupnja novcem kojeg nemamo


Kupnja novcem kojeg nemamo

Par trenutaka zadovoljstva dovodi nas u dugoročne probleme.
Danas je teško pronaći osobu koja štede i sakuplja novac, a tek potom kupi neki proizvod, uslugu ili drugo. Tako se radilo nekada, a danas u pravilu sve kupujemo na kredit i putem kartica.

Štednja zahtijeva strpljenje i odricanje (odgodu zadovoljstva) što izgrađuje karakter i osnažuje. U vrijeme kad se više štedjelo bilo je značajno manje zaduženosti, a stvari i dobra kupljena stvarnim, ušteđenim novcem više su se cijenila i čuvala.

Plaćanje novcem kojeg još nismo zaradili, u zemlji nestabilne ekonomije i gospodarstva, predstavlja veliki rizik. Danas ne možemo biti sigurni da ćemo sutra imati priliku zaraditi ono što smo već potrošili.

Život na kredit često opravdavamo realno visokim troškovima života. Uzimanje kredita i zaduživanje ni tada nije dobro rješenje (gotovo u pravilu samo pogoršava situaciju). Izlaz je jedino u traženju i iskorištavanju svake moguće situacije za dodatnu zaradu i povećanje prihoda.

Postoje osnovni troškovi života: hrana, režije, odjeća, obuća, lijekovi i sl.
I postoje želje. Te dvije stvari ne smijemo miješati. Problemi s financijama kod većine ljudi najčešće javljaju upravo zato što prednost daju željama.
Osim količine novca kojim raspolažemo, na upravljanje osobnim financijama utječu i naše osobne vrijednosti i vrijednosti drugih članova obitelji i prijatelja. Nerijetko upravo one određuju naše ponašanje.

Stoga je važno osvijestiti što nam je uistinu potrebno, a što nam poboljšava kvalitetu života, ali nam nije nužno.Online Shopping, Ecommerce, Buy
Ne bismo se smjeli olako prepustiti utjecaju potrošačke kulture koja želje predstavlja kao potrebe, što nažalost, često prihvaćamo nekritički, bez previše razmišljanja.

Zbog par trenutaka zadovoljstva ne vrijedi se dovoditi u probleme.
Bliži se vrijeme blagdana i darivanja. Možda bismo trebali razmisliti o tome da najljepši dar budemo jedni drugima. Da prednost damo dobrom raspoloženju, optimizmu, bliskosti, toplini doma i obiteljskom ugođaju naspram stvarima.